preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mljet" Babino Polje

Login

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 5. 2021.

Ukupno: 2650
Danas: 8
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dragi učitelji, SRETAN VAM VAŠ DAN!
Autor: Sanja Lazo, 5. 10. 2021.

Svjetski dan učitelja je datum kada učitelji slave svoj profesionalni praznik. Održava se svake godine u jesen, 5. listopada.

 

 

 


Inicijator uspostave ovog blagdana bili su Ujedinjeni narodi u UNESCO-ovoj osobi, koja je 1994. godine predložila da se uspostavi poseban dan posvećen radu nastavnika u školi. Ovaj dan izabran je za datum Svjetskog dana učitelja zato što je 5. listopada 1966. godine, na posebnoj konferenciji posvećenoj radu nastavnika, Međunarodna organizacija rada, ponovno na inicijativu UNESCO-a, usvojila poseban dokument - “Preporuke u vezi sa statusom nastavnika”. 
Formulirane preporuke potpisali su sudionici konferencije iz UNESCO-a i Međunarodne organizacije rada. Utvrđene odredbe utvrdile su zajedničke zahtjeve tih organizacija prema uvjetima rada nastavnika u školi. Ove preporuke su prvi međunarodni dokument koji regulira situaciju u ovom području.Od tada, više od 100 zemalja pridružilo se obilježavanju Svjetskog dana učitelja, koji slave ovaj profesionalni praznik izravno 5. listopada ili u neposrednoj blizini.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju