preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mljet" Babino Polje

Login
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
POLAZAK U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

KAKO OLAKŠATI POLAZAK U ŠKOLU

Preporuke za roditelje prvašića

 • Govorite djetetu o školi kao o mjestu učenja i života s djecom i učiteljima.
 • Ne gradite sliku idealnog učitelja, već realne osobe koja pomaže djeci i kojoj je stalo.
 • Nemojte dijete plašiti školom, pomognite mu u razvijanju pozitivnih stavova prema školi i učiteljima.
 • S djetetom nabavljajte pribor za školu, nastojite stvoriti ugodnu atmosferu. Prije prvog razreda zajedno napišite ime na bilježnice, osmislite s djetetom radni prostor.
 • Pokažite ponos, recite djetetu da imate povjerenja u njegove sposobnosti i da ste uz njega ako mu treba pomoć. Razgovarajte na koje načine može zatražiti pomoć od vas, tko mu još može pomoći kada nešto ne razumije ili ima problema. Nemojte učiti s djetetom, ali budite dostupni ako treba pomoć. Neka od prvog dana škola bude njegovo mjesto i njegov život. Uživajte s djetetom, a ne umjesto djeteta.
 • Na vrijeme razgovarajte s djetetom o svim svakodnevnim promjenama koje slijede i kako će se na njih prilagoditi: promjene ritma i navika, odlazak do škole, samostalnost... Možete se unaprijed igrati nekih situacija, neka dijete pred vama vodi u aktivnostima: npr. otključavanje vrata, kako prijeći cestu, kako pitati za pomoć... Zajedno dogovorite pravila.
 • Uvježbajte s djetetom put do škole, upoznajte ga s osobama koje će se o njemu brinuti za vrijeme vaše odsutnosti. Provjerite zna li dijete važne podatke: adresu stanovanja, vaše brojeve telefona, gdje radite i dr.
 • Budite djetetu podrška ne samo u prvim danima, već i kasnije. Osim što ste mu izvor sigurnosti, možda će ga trebati zaštititi od nekih situacija u odnosima s djecom i odraslima. Neka zna da ste vi ona osoba kojoj će se obratiti za pomoć ako stvari krenu naopako.
 • Pokušajte manje procjenjivati, ne govorite djetetu da ne radi dobro i da može bolje. Svako dijete, osobito mlađe, radi najbolje što može. Zamislite kako biste se osjećali da nakon svakog vašeg završenog zadatka netko kaže da sigurno možete bolje...

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Vodite računa da dijete i dalje ima vremena za igru

 • Oduprite se ritualima svakodnevnog ispitivanja. Radije pokazujte interes za ono što dijete samo govori, budite prisutni i slušajte, razgovarajte s djetetom općenito i radije ga pitajte 'Kako si?' umjesto niza uvijek istih pitanja o školi i učenju.
 • Polaskom u prvi razred imajte strpljenja za adaptaciju djeteta na nove uvjete. Očekivanja i zahtjevi školske sredine mogu predstavljati stresnu situaciju i potrebno je određeno vrijeme kako bi se djeca privikla. Vrijeme prilagodbe, kao i u svim novim situacijama, očekivano je. Prihvatite i razdoblje čežnje za starim prijateljima u vrtiću unatoč uzbuđenju i veselju u novoj situaciji.
 • Vodite računa da dijete i dalje ima vremena za igru. Tjelesna aktivnost i socijalna interakcija su važne za djecu u svakodnevnom životu. Pri tome ne mislimo na organizirani sport, nego prvenstveno na svakodnevnu tjelesnu spontanu aktivnost, igru i kretanje, i to ne pred ekranima. Naravno, u planiranju organiziranih (pa i sportskih) aktivnosti slijedite djetetov interes. Ali ne žurite. Pokušajte ne podlijegati društvenom pritisku i uključivati dijete u gomilu slobodnih aktivnosti samo zato što to 'svi rade'.
 • Nemojte se bojati ako je djetetu dosadno kad nije u školi. Dosada je dio odrastanja i ona u sebi krije velike mogućnosti. Ukoliko djetetu ne damo priliku da uopće upozna vrijeme u kojem mu je dosadno, ono će biti izgubljeno ako se jednom nađe 'bez posla', doživjet će sebe neuspješnim. Zato je važno da djeca imaju mogućnost nestrukturiranog vremena u kojem će istraživati i unutrašnji i vanjski svijet - to je početak kreativnosti. Budite dostupni djetetu ako o tome želi s vama razgovarati ili biti s vama.
preskoči na navigaciju